Close

september 6, 2022

Grundläggande information om kreditupplysningar – vad är det för någonting, när tas dessa och går det att undvika? 

Kreditupplysning

Att teckna upp sig på ett lån innebär för många någonting att se fram emot. Kanske ska man köpa en ny bostad eller äntligen finansiera det där båtköpet till sommarstugan. Oavsett vilken typ av lån man ska använda sig av så finns det en hel del saker att ha koll på. 

En av alla dessa saker är kreditupplysningar. Som namnet antyder så är detta en upplysning kring hur ens privatekonomi ser ut. Innan man tecknar upp sig på ett lån så är det viktigt att man dels sätter sig ner och säkerställer att man har råd att betala av lånet

Vad är en kreditupplysning?

När man tecknar upp sig på ett lån så tas det i regel alltid någonting som kallas för kreditupplysning. Denna tas fram via ett kreditvärderingsföretag och används sedan av banken för att antingen bevilja eller neka en låntagares förfrågan om att teckna upp sig på ett lån.

Det är dock viktigt att tänka på att det inte är kreditvärderingsföretaget som bestämmer om lånet beviljas eller inte, utan det används som underlag för att banken ska kunna ta ett mer informerat beslut kring om lånet ska beviljas eller inte.

Upplysningscentralen 

Upplysningscentralen 

Upplysningscentralen, förkortat UC, är Sveriges största kreditvärderingsföretag. Det startade som ett samarbete mellan Sveriges största banker men drivs numera som ett separat företag. UC används idag av alla stora svenska banker och en hel del låneföretag. 

Så kan man hitta det bästa lånet för ens egen situation

Oavsett om du väljer att teckna upp dig på ett lån med eller utan UC, någonting som vi kommer diskutera närmre i nästa stycke, så är det väldigt viktigt att du ser till att göra en jämförelse av olika långivare innan du tecknar upp dig på ett lån. På så sätt så får man en överblick kring vilka olika alternativ som finns tillgängliga på marknaden och kan därefter välja det som passar bäst för dig och din egen situation. Det absolut enklaste sättet att göra detta är genom en jämförelsetjänst. Om du vill läsa mer om detta och jämföra själv så läs mer hos finansruset.se, vilket är en av alla dessa jämförelsetjänster man kan nyttja sig av.

Att låna med eller utan UC?

Det går att låna pengar utan kreditprövning hos en lång rad olika fristående långivare. Det går i skrivande stund inte att teckna upp sig på ett lån utan en kreditupplysning hos någon av Sveriges stora banker utan det är låneföretag som gäller. Att ta ett lån utan UC kan vara en god idé i vissa specifika situationer, men det är dock värt att tänka på att dessa lån i regel har en mycket högre ränta än lån där det tas en kreditupplysning.  

Att ta ett lån utan UC kan främst appliceras i två olika scenarion. Den första är om man har en rad skulder eller betalningsanmärkningar som kan göra det svårt att få ett lån om en kreditupplysning tas på ens privatekonomi. Att ta ett lån utan UC kan då vara det enda sättet att få till ett samlingslån om man vill använda det för att sänka ens månadskostnader. 

Den andra är om man vet med sig att man kommer ansöka om ett större lån inom en snar framtid, såsom exempelvis ett bolån. Även om det kan låta paradoxalt så är det faktiskt så att en ansökan om kreditupplysning hos UC faktiskt gör att ens kreditvärdighet sänks trots utfall på ens ansökan. Att ta ett lån utan UC strax innan man tecknar ett bolån kan därför vara ett sätt att försöka säkerställa att man blir beviljad på sitt bolån. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *